Expositie

‘In de Wolken’: lesbische en homoparen in het Stadskantoor van Utrecht

Startpaneel foto-expositie door Gon Teunissen
Startpaneel foto-expositie door Gon Teunissen

Een foto-expositie van homo- en lesboparen die elkaar ontmoet hebben in DeRoze Wolk of De Wolkenkrabber. De expositie was te zien zijn in juni 2018 (tijdens het Midzomergracht Festival) op de eerste etage van het Stadskantoor en in het Louis Hartloopercomplex in januari 2019.

De expositie bestond uit:

  • grote portretten van zes paren in hun eigen omgeving gemaakt door portretfotograaf Martijn Gijsbertsen.
  • kleine foto’s van toen ze elkaar ontmoetten, trouwden of hun relatie vierden
  • een tekst met het verhaal van hun ontmoeting en samenzijn
  • logo’s van de subsidiegevers en sponsoren
  • tekst over en foto’s van het project ‘De Roze Wolk’ en de onlangs overleden manager van De Roze Wolk, Jan Scheepstra, en zijn echtgenoot Evert van der Veen (waarvan het de bedoeling was dat zij één van de paren zouden zijn) en een bord met subsidiënten en sponsoren: Initiatievenfonds Gemeente Utrecht, Kees van den Bergfonds, COC Midden-Nederland en PANN-fonds.
Art.1 v.d. grondwet voor het stadskantoor door Gon Teunissen
Art.1 v.d. grondwet voor het stadskantoor door Gon Teunissen

We hebben met deze expositie een groot publiek laten kennismaken met homo- en lesboparen die al lang bij elkaar zijn (sommige ruim dertig jaar). Op die manier was er positieve aandacht voor homo- en lesboparen en bestreden we het vooroordeel dat homo- en lesborelaties van korte duur zijn. De expositie gaf zo een positieve invulling aan het thema ‘Ouderen’ van Midzomergracht 2018 en bevorderde LHBTI+ zichtbaarheid en acceptatie.